Gemeente Toerisme Houthalen-Helchteren

Zwemvijver De Plas

Kelchterhoef wordt vaak geassocieerd met water. Terecht, want recreatiepark 'De Plas', met zijn zwemvijver van 20 ha en het zandstrand met afgebakende zwemzone, heeft alles voor een daguitstap vol zwemplezier met het hele gezin.

Opgelet: zwemmen is wel enkel toegelaten binnen de voorziene zwemzone en tijdens de openingsuren. De zwemzone is geopend van 1 juli tot en met 31 augustus van 10 tot 18 uur op voorwaarde dat de groene vlag uithangt (de rode vlag betekent: verboden te zwemmen).

DE PLAS gaat coronaproof open vanaf 1 juli 

In De Plas in Kelchterhoef mag vanaf 1 juli weer gezwommen worden. Het strand is opgedeeld in tien compartimenten, het toezicht wordt verhoogd en slimme camera’s tellen het aantal bezoekers.

De Plas is een van de meest succesvolle recreatieoorden in onze provincie. Vooral tijdens warme zomerdagen is het strand een grote publiekstrekker. Als gemeentebestuur hebben we een plan uitgewerkt zodat bezoekers in alle veiligheid weer kunnen komen genieten van het domein. Zwemmen en zonnebaden kan dus weer. Het hekwerk blijft wel staan en het strand wordt in tien zones opgedeeld. Vier zones van elk zo’n 600 vierkante meter, twee zones van zo’n 500 vierkante meter en vier zones van zo’n 250 vierkante meter. Daarmee wordt voorkomen dat mensen door elkaar gaan lopen. Samenzitten op het strand Is toegelaten, zij het in de eigen bubbel met een maximum van vijftien personen. Er is ook maar één looprichting en aan de ingang hangen dispensers met alcoholgel. In de omgeving hangen infoborden met richtlijnen in functie van de bestrijding van het coronavirus. De cafetaria zal open zijn met één looprichting.

Zwemmersjeuk

Er komen ook twee slimme camera’s. Die maken geen beelden, maar tellen de bezoekers en houden in de gaten of de looprichtingen gevolgd worden, om de bewaking te ondersteunen. Het toezicht wordt verhoogd van één naar drie bewakers per dag. Eentje aan de strandzone, eentje aan de zeilclub en eentje die op ronde is. Ook de politie van de zone Carma zal er meerdere keren per dag zijn. Daarnaast komen er anonieme overlastploegen en voor het eerst wordt ook de wijkagent ingezet.

Op 22 juni testte de Vlaamse Milieumaatschappij de kwaliteit van het water, met een ‘zeer goed’ als resultaat. Ook werd het water onderzocht op zwemmersjeuk, waarmee vorige zomer badgasten werden geconfronteerd. Daaruit blijkt dat van de 24 stalen er één positief was. Om dat vervelend euvel te verbeteren, worden op termijn in overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid preventieve maatregelen genomen, zoals het uitzetten van vissoorten die de populatie van de jeuk veroorzakende poelslakken verkleinen. Aan zwemmers wordt gevraagd om niet langer dan tien minuten in het water te blijven en zich na het zwemmen goed te douchen, af te drogen en droge kleren aan te trekken. Zwemmersjeuk is ongevaarlijk en is in principe na 12 uur alweer verdwenen.

Deel deze pagina

Balie team toerisme NAC

Pastorijstraat 30 3530 Houthalen (Houthalen-Helchteren) Tel.+32 11 49 21 40 toerisme@houthalen-helchteren.be

Vandaag

open 9-13 uur

Morgen

open 9-13 uur

Volg ons