Gemeente Toerisme Houthalen-Helchteren

Hoeves

Op het domein Kelchterhoef vind je drie beeldbepalende hoeves.

De oudste, de Abdijhoeve, werd in 1228 gebouwd door de Norbertijnen van Floreffe. Van de oorspronkelijke hoeve in leem en stro blijft niets meer over. Sinds de 14de eeuw namen particulieren de uitbating van de hoeve over en werden er heel wat verbouwingen uitgevoerd. Uiteindelijk kocht de gemeente het domein in 1954 samen met de drie hoeves, die door jeugdbewegingen als bivakplaats gebruikt mochten worden. Enkele jaren later werd de Abdijhoeve ingericht als restaurant. Momenteel staat het leeg maar er is nieuwe toekomst voor de Abdijhoeve.

De kleinere Hoeve Jan is een typische langgevelhoeve uit 1845. Hier woonde opzichter Jan Vaes, naar wie de hoeve werd genoemd. Ook Hoeve Jan werd in de jaren ’50 en ’60 gebruikt als bivakplaats, tot er in 1973 een café werd geopend. In de huidige brasserie kan je nog steeds terecht voor een lekker gerechtje.

Hoeve Mieneke dankt haar naam dan weer aan Philomena Beertens, die er als laatste woonde. 

Jaak, haar kleinzoon, vertelt hoe het leven er destijds uitzag.

Deze langgestrekte hoeve werd gebouwd rond 1845, en werd ook een tijdlang gebruikt als kampplaats. Na restauratie in 1972 werd hoeve Mieneke een café en volksrestaurant. 
Vandaag staat hoeve Mieneke leeg maar het kreeg wel een grondige opknapbeurt.

Ook de omgeving van de hoeve werd door Regionaal Landschap Lage Kempen opnieuw aangelegd. Als ondersteuning en aanvulling op dit project zorgde IOED Lage Kempen voor de educatieve ontsluiting met een infobord en de ErfgoedApp via het project ‘Hoeve Mieneke Herleeft’ (subsidies via Provincie Limburg).
We interviewden Jaak Beertens, de kleinzoon van Mieneke. Hij groeide op in hoeve Mieneke. Het interview dient als basis voor de reconstructie van de tuin van de hoeve. De beelden worden samen met het fotoalbum van de familie ontsloten in de ErfgoedApp. Je kan de info in de ErfgoedApp raadplegen door de tekening van het infopaneel te scannen.

Deel deze pagina

Balie team toerisme NAC

Pastorijstraat 30 3530 Houthalen (Houthalen-Helchteren) Tel.+32 11 49 21 40 toerisme@houthalen-helchteren.be

Vandaag

open 10-12 uur
Morgen
open 9-12 uur en 14-19 uur
Volg ons