Gemeente Toerisme Houthalen-Helchteren

Fietsen in het land van 1001 Wijers

De Wijers is een uniek vijvergebied in het hart van Limburg. Het strekt zich uit over Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Zonhoven, Genk, Hasselt, Lummen en Diepenbeek. 
Hier fiets je in een gebied met meer dan 1000 vijvers. Maar het is meer dan water alleen. Heidelandschappen, beekvalleien, graslanden, zeldzame dieren en planten zorgen voor een onovertroffen natuurbeleving.

Het aparte karakter van De Wijers zit echter in de unieke combinatie van natuur en erfgoed. Overal in het gebied tref je grootse cultuurhistorische domeinen aan.

Verken het land van 1001 vijvers per fiets! Kies één van de 5 uitgestippelde lussen van 28 tot 47 km op het beroemde Limburgse fietsroutenetwerk. Onderweg fiets je uiteraard door het water, over dijkjes en langs prachtige panorama's.

Lus 1: Onvergetelijke vergezichten - 39 km

Deze afwisselende route start met een onvergetelijk vergezicht aan het prachtige Schulensmeer. Je doorkruist vervolgens een groen landschap waar de tijd haar sporen naliet: van eeuwenoude bomen tot getuigenheuvels en turfputten.

Lus 2: Het rijke verleden - 30 km

Een afwisselende route door bossen en weides, langs domeinen, kastelen en restanten van een rijk mijnverleden.

Lus 3: Het hart van de Wijers - 30 km

Dé waterroute bij uitstek. Deze prachtige fietslus voert je door het hart van de Wijers en langs de Abdij van Herckenrode, een 19de-eeuws landschapshuis van Domein Kiewit, en talrijke, prachtige natuurgebieden. En uiteraard fiets je hier door het water.

Lus 4: Glooiende heidelandschappen en zandvlaktes - 28 km

Variatie troef! Glooiende heidelandschappen en zandvlaktes wisselen af met bossen en weides. Je passeert Kelcherhoef, Hengelhoef en enkele gezellige dorpskernen.

Start: Domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren

Lus 5: Hedendaags mijnverleden - 48 km

Dé mijnroute. Je ontdekt het verrassende hedendaags mijnverleden en doorkruist unieke natuurgebieden. Ervaar het contrast tussen Bokrijk en C-mine in Genk.

Elke route bevat unieke bezoektips, lekkere haltes en fotogenieke locaties.

De gedetailleerde fietskaart 'De Wijers' is verkrijgbaar bij toerisme Houthalen-Helchteren en kost 3 euro.

Balie team toerisme NAC

Pastorijstraat 30 3530 Houthalen (Houthalen-Helchteren) Tel.+32 11 49 21 40 toerisme@houthalen-helchteren.be

Vandaag

open 10-12 uur

Morgen

open 9-12 uur en 14-19 uur

Volg ons