Gemeente Toerisme Houthalen-Helchteren

Domein Kelchterhoef

Kelchterhoef is een gezinsvriendelijk wandelpark midden in De Wijers. Je kan er wandelen, genieten van de natuur of een lekker hapje eten in Hoeve Jan. Maak hier al een beetje kennis met het domein:

Plattegrond

De toegangsdreef 

Vanuit de markante toegangsdreef met feestelijke bevlagging, aangepaste beplanting, rustieke verlichting en duurzame zitbanken, kijk je uit op de Abdijhoeve.

Wandelen

Tegenover de Abdijhoeve start je bezoek aan Kelchterhoef met duidelijke infoborden en mooie houten wegwijzers.

Je wandelt door eeuwenoude bomendreven en langs rustieke vijvers. In Ten Haagdoorn stap je dan weer door mysterieuze moerasbossen met geheimzinnige vennen...

In Kelchterhoef ontdek je De Wijers in al haar facetten: picknicken op het water, slenteren op het lange vlonderpad over de vijver of in het water spetteren op de wiebelbrug: het kan er allemaal! Je vindt hier zowel korte wandelingen door het park als langere wandelingen die je ook langs Ten Haagdoorn voeren...

Norbert de Eik gidst de allerkleinsten via het Beestige Bomenpad doorheen het domein (groene route). Je kan de wandelkaart (2,5 euro) hier bestellen. 

Aanrader: doe zeker eens de gezinswandelzoektocht 'Op de bommel met kwaak en Rommel".

De kastanjedreef 

Vanaf de oude eik in Kelchterhoef leidt een 250 jaar oude kastanjedreef je door het park. Deze kastanjedreef was de oorspronkelijke toegangsweg tot Kelchterhoef vanuit Houthalen. Dreven werden vaak gebruikt om indruk te maken op de bezoekers. Bovendien beschutten de langs de weg geplante bomen mensen en paarden tegen extreme weersomstandigheden. Het oudste gedeelte van de kastanjedreef aan de oude eik bestaat uit enorm dikke tamme kastanjes van minstens enkele honderden jaren oud! Door de dreef loopt nu een mooi pad, met onderweg kunstsofa's om even op weg te dromen. Via een boomtrapje kan je tot in de kruin van één van de bomen klimmen en op zoek gaan naar de specht

Hoeves

Op het domein Kelchterhoef vind je drie beeldbepalende hoeves.
De oudste, de Abdijhoeve, werd in 1228 gebouwd door de Norbertijnen van Floreffe. Van de oorspronkelijke hoeve in leem en stro blijft niets meer over. Sinds de 14de eeuw namen particulieren de uitbating van de hoeve over en werden er heel wat verbouwingen uitgevoerd. Uiteindelijk kocht de gemeente het domein in 1954 samen met de drie hoeves, die door jeugdbewegingen als bivakplaats gebruikt mochten worden. Enkele jaren later werd de Abdijhoeve ingericht als restaurant. Momenteel staat het leeg maar er is nieuwe toekomst voor de Abdijhoeve.

De kleinere Hoeve Jan is een typische langgevelhoeve uit 1845. Hier woonde opzichter Jan Vaes, naar wie de hoeve werd genoemd. Ook Hoeve Jan werd in de jaren ’50 en ’60 gebruikt als bivakplaats, tot er in 1973 een café werd geopend. In de huidige brasserie kan je nog steeds terecht voor een lekker gerechtje.

Hoeve Mieneke dankt haar naam dan weer aan Philomena Beerten, die er als laatste woonde. Deze langgestrekte hoeve werd gebouwd rond 1845, en werd ook een tijdlang gebruikt als kampplaats. Na restauratie in 1972 werd hoeve Mieneke een café en volksrestaurant. 
Vandaag staat hoeve Mieneke leeg maar het kreeg wel een grondige opknapbeurt.

Momenteel wordt er gewerkt aan de reconstructie omgeving Hoeve Mieneke.

Erfgoedapp Hoeve Mieneke

Bezoekers die meer over het leven op Hoeve Mieneke willen weten kunnen vanaf mei 2020 in de ErfgoedApp terecht. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Lage Kempen (IOED Lage Kempen) interviewde Jaak, de kleinzoon van Mieneke. Jaak woonde samen met zijn broer en ouders in de hoeve van zijn grootmoeder tot 1952. Fragmenten uit dat interview, oude foto’s van Jaak en zijn familie, anekdotes en ander archiefmateriaal worden dit jaar door IOED Lage Kempen en Geschied- en Heemkundige Kring De Klonkviool beschikbaar gemaakt. Breng in mei dus zeker eens een bezoek aan Kelchterhoef en krijg via het nieuwe infopaneel toegang tot deze ErfgoedApp!

Hondenspeelzones

Binnen een afgebakende zone moeten de honden niet aan de leiband gehouden worden maar kunnen ze vrij rennen in de natuur. Van de baasjes wordt uiteraard wel de nodige verantwoordelijkheidszin verwacht. Er is een hondenspeelzone (met verlichting)) in de buurt van de Abdijhoeve en ééntje in de buurt van Hoeve Mieneke.

De bakoven

De bakoven bij Hoeve Jan werd gereconstrueerd door de VDAB via een kleinschalige opleidingswerf. Nu kan hier terug taart en brood gebakken worden op ambachtelijke wijze! De DAB heeft naar aanleiding van de reconstructie van de bakoven een 'bakovenkrant Kelchterhoef" uitgegeven. Deze is gratis verkrijgbaar bij VVV-Toerisme

Ecologische speeltuin 

Terwijl de ouders genieten van een heerlijk terrasje bij Hoeve Jan kunnen de kids zich uitleven in de avontuurlijke natuurspeeltuin.

Speelbos voor kinderen

De iets grotere kinderen zullen heel wat plezier beleven in het speelbos aan De Bosberg. Vanuit de speeltuin wijzen speelelementen de weg naar het speelbos

Houten constructies

De houten 'attracties' staan garant voor een avontuurlijk wandelparcours. Het geheel bestaat o.a. uit een vijverbrug met hangbrug voor kinderen, een boombank waarop je kan luieren, plankenpaden (met picknickplek) op de vijver aan Hoeve Mieneke en een knuppelpad doorheen het moerasbos. 

Kunst in het park

Als je op een luie zondag lekker in de schaduw wil gaan zitten, moet je de sofa's ontdekken.

De 5 buurtsofa's zorgen voor een eigentijdse, kleurrijke toets. De ontwerpen kaderden in een wedstrijd om op een originele manier in te spelen op de vraag naar toongelegenheid voor lokale kunstenaars en leerlingen (kinderen) van de Academie voor Beeldende Kunst.

Horeca & speciale picknickplekken

In Hoeve Jan kan je in alle rust genieten van een uitgebreid drankenkaart, kleine kaart en grote kaart na 17 uur.
Als het weer het toe laat kan je ook vertoeven op het gezellig en ruim terras

De Bosberg heeft een gezellige bar met kinderspeelhoek en zonneterras.

Of picknick eens op jouw favoriete plekje in het groen: nestel je op de reuze boombank of de gloednieuwe picknickvlonder in het riet, maak je keuze uit één van de vijf kunstsofa's of leg jouw picknickdekentje gewoon in het gras. 

Reserveer vooraf je gevulde picknickmand.

<

Deel deze pagina

Balie team toerisme NAC

Pastorijstraat 30 3530 Houthalen (Houthalen-Helchteren) Tel.+32 11 49 21 40 toerisme@houthalen-helchteren.be

Vandaag

gesloten (Tijdelijk gesloten!)

Morgen

gesloten (Tijdelijk gesloten!)

Volg ons